Uvod
Ustroj se i izvedba stručnog studija vinogradarstva–vinarstva–voćarstva nakon reforme visokog obrazovanja (tzv. bolonjskog procesa) odvija na temelju trajne Dopusnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa od 5.lipnja 2008. godine. Po uzoru se na stručne studije u svijetu, a korištenjem dosadašnjih vlastitih iskustava na Poljoprivrednom odjelu, stručnom studiju vinogradarstva-vinarstva–voćarstva, obrazuju stručnjaci koji svojom visokom stručnošću i znanjem udovoljavaju potrebama suvremene poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Zadaća je stručnog obrazovanja omogućiti studentima da se kroz kraće vrijeme studiranja potpuno i samostalno uključuju u poslovne i radne procese, osnivanje malih tvrtki, trgovačkih društava, poljoprivrednih i drugih obiteljskih gospodarstava suvremene poljoprivredne proizvodnje.
Stručna praksa
Metode nastave koje se trenutno primjenjuju u nastavi stručnoga studija vinogradarstva-vinarstva-voćarstva su predavanja, vježbe, stručna praksa te stručne ekskurzije radi što kvalitetnijeg i cjelovitijeg osposobljavanja studenata za rad u struci. Praktične metode nastave u okviru studijskog programa su vježbe, terenski rad i seminarska aktivnost studenata, koje osim angažmana nastavnoga kadra Veleučilišta uključuju i angažman stručnjaka iz prakse koje sadrže i mentorstvo - voditeljstvo stručne prakse, stručnih i istraživačkih radova, kako studenata, tako i suradničkog kadra Veleučilišta. Takav se nastavni oblik primjenjuje organiziranjem stručnih posjeta studenata poljoprivrednim gospodarstvima, manjim obiteljskim gospodarstvima, domaćim i inozemnim tvrtkama, ustanovama i školama koje su poslovni partneri Veleučilišta u Požegi i partneri u obrazovanju (Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker, Enjigi, Kutjevo i dr.).
Sposobnosti koje studenti stječu završetkom studija
Studijski program stručnog studija vinogradarstva–vinarstva–– voćarstva, koji se od 1998. godine neprekidno odvija u gradu Požegi ustrojen je tako da studentima tijekom šest semestara daje potrebitu razinu teoretskoga znanja i vještina te cjelovito i kvalitetno praktično znanje koje ih osposobljava za neposredno i samostalno uključivanje u sve radne, poslovne i proizvodne procese.
Studenti se osposobljavaju za:
-
neposredan rad u vinogradarskoj, vinarskoj i voćarskoj proizvodnji,
-
planiranje i zasnivanje vinograda i voćnjaka na malim obiteljskim gospodarstvima,
-
pravilno i pravovremeno primjenjivanje fitomedicinskih mjera zaštite vinograda i voćnjaka,
-
organizaciju prijevoza, dorade i skladištenja poljoprivrednih proizvoda,
-
izgradnju i opremanje manjih pogona za destilaciju jakih alkoholnih pića ili pripravu voćnih sokova i voćnih prerađevina,
-
vođenje i gospodarenje malim poduzećima u vinogradarstvu, vinarstvu i marketing poljoprivrednih proizvoda, grožđa, vina, voća, alkoholnih pića i sokova te prerađevina
Stručni ili akademski naziv ili stupanj koji student stječe završetkom stručnog studija
Stručni ili akademski naziv koji se stječe završetkom studija je stručni prvostupnik vinogradarstva–vinarstva– voćarstva (bacc.ing.agr.).